Ufo 31

De eerste Manitou, waar het allemaal mee is begonnen!

Family owned - 1983 - 1998

Self owned: 2002-2009

Met de Ufo 31, onze eerste echte boot, hebben we diverse wedstrijden gevaren

Met de Ufo 31, onze eerste echte boot, hebben we diverse wedstrijden gevaren

Als kind voer ik al op de Ufo 31 en heb er ontzettend veel mijlen mee kunnen maken..

De ufo 31, een boot die we door en door hebben leren kennen. 

Het schip wat de familie met tussenpozen meer dan 20 jaar in eigendom heeft gehad, een Ufo 31. De huidige eigenaar is Mark van Diemen uit Waalwijk. De Manitou is in de gelukkige omstandigheid dat de laatste 20 jaar zeer bezeten eigenaren te hebben en hebben gehad. De huidige eigenaar weet ook niet van ophouden. 

 

Verder heeft de "oude" Manitou in verschillende watersportbladen gestaan. Onderaan deze site kunt u de artikelen lezen. 

 

De Manitou is van 10 juni 2003 t/m 13 december 2009 in mijn bezit geweest Het schip is gebouwd in 1976 en is 1 januari 1977 geleverd aan de Dhr van Zuiden uit Edam. Hij heeft haar laten bouwen in Engeland bij Landemore (bouwnummer 731) en heeft haar vooral gebruikt om ermee te wedstrijdzeilen. Hij gaf haar de naam Manitou. Een mooi detail is de haas Manitou. Dit is de hoofdfiguur in een Australische film Manitou.

 

In 1983 heeft mijn vader de Manitou overgenomen. Wij hebben er als gezin tot 1998 veel in gevaren. De Manitou loopt als een rode draad door mijn leven. In 1998 heeft Melle de Boer de Manitou gekocht. Hij heeft een vrijwel complete refit gedaan op het schip. Bijna alle technische onderdelen (w.o. motor, kiel, roer etc)  zijn nagekeken en waar nodig vervangen. Het interieur is vakkundig opgeknapt. Het schip bevindt zich nu in een technisch zeer goede staat. Het schip is volgens de normen van de Hutting werf gerefit. Het schip is nu in een wedstrijdstaat. In 2008 is de Manitou weer volledig nieuw getuigd met Flex Pentex van UK Hasley zeilen.

 

De Manitou is een Ufo 31 en is een echt IOR ontwerp. De ruimte binnen is zeker niet meer van deze tijd, echter nog goed bruikbaar en geschikt voor een bemanning van 5 personen. Deze kunnen er slapen en zich voorzien van hun natje en droogje. De kuip is qua ruimte bovengemiddeld te noemen.

 

In 2003 heeft de Manitou een oversteek naar Lowstoft (GB) gemaakt. Dit is zonder problemen verlopen. Door zijn relatief korte waterlijn is hij zeker met wat zwaarder weer niet de snelste meer. Maar wat wil je, er zit in de huidige ontwerpen meer dan 40 jaar ervaring. Met lichtweer, minder dan 4 BF, is de Ufo 31 nog een geduchte concurrent in het wedstrijdveld. De boot heeft een maximale rompsnelheid van ca. 6,5 knoop. Zolang deze niet wordt bereikt is de Ufo 31 in staat om een acceptabele klassering neer te zetten in de uitslagen.

 

We hebben er diverse wedstrijden meegevaren. Bij de HT race, Oktoberraces en diverse clubevenementen is de Manitou in de baan. Eerste worden is er niet echt bij, maar geregeld staan we op het podium. Afgelopen Oktoberrace was de Manitou 2e. En dit was zelfs met een stevige wind.

Zolang er maar geen halve winden gevaren hoeven te worden, is de rating haalbaar. Aan de wind is het zalig om met de oude lady te varen. Voor de wind is het even oefenen. Met harde wind moet je de boot iets beter uittrimmen. Wij spinnakeren vrijwel altijd, maar je moet de truc's goed aanleren. IOR bakken hebben de neiging om voor de wind te gaan waggelen en dit doet een Ufo 31 ook.

 

Ik heb de boot verkocht in 2009 aan de heer van Daelen uit Den Haag. Het contact met de huidige eigenaar is in 2017 gelegd, zodat we nog in staat zijn om de Manitou te volgen. Manitou is/wordt ook weer de naam van de boot.


https://youtu.be/Y6RQNbcWk6Q

 

Designed by: Holman & Pye

 

Competitors zijn: Carter 30, Pion 30, First 305

Waterkampioen juni 2009

 

De Waterkampioen heeft een tijdje een rubriek gehad over plastic fantastic. De Manitou Ufo 31 heeft hier eens een artikel in gehad. In de deze fotocollage zijn een aantal foto's opgenomen die toen zijn gemaakt.

Filmpje


In 2008 is dit filmpje gemaakt. Deze is toendertijd ook voor de verkoop gebruikt. Het geeft een indruk wat de boot kan en hoe die vaart.

foto's van de Manitou

Folder Ufo 31

Yachting Monthly april 2006

Meetbrief

Palstek 2007

Waterkampioen juni 2009